Alko-list eller nykter-ist?

image

Det är rätt lustigt varför vi “Svenskar” inte kan förhålla oss till alkohol som vi gör i de flesta andra sammanhang – LAGOM!?

Så typiskt i vårt samhälle att vi skall måla allt svart eller vitt!

Det finns ett luddig grådisigt skimmer som oftast tenderar vara den bästa lösningen…

Då säger alla ni nyktra alkoholister och alla ni kvinnor som blivit slagna – “Denna djävla idiot vet inte vad han snackar om”!!!

Tja, jag kan förstå den reaktionen – jag har hört den förr!

Jag är en före detta rökare som fortfarande är för rökning som njutningsmedel i en individuellt anpassad lämplig nivå. En av världen äldsta kvinnor var rökare i “hela” hennes liv, hon levde lycklig tills hon dog 122 år gammal.

Jag är tillika en smärtstillepillerknaprande periodare och använder alkohol som den ultimata smärtstillningen.

Jag har, som så många andra, gått igenom alla tänkbara idéer om lösningar på min smärtproblematik – inget har hjälpt! Till slut har jag kommit till insikt med att smärtan är här för att stanna – det gäller bara att lära sig leva med den!

Alla har inte “noll” karaktär! Jag har i snart 20 år varvat alkohol, tabletter och yoga som smärtstillande. En kombination vare sig läkare eller Yogaföreträdare skulle försvara. Men det fungerar för mig – det gäller att lyssna på sin kropp. Smärta är allt annat än svart eller vit!

Långvarigt intag av tabletter ger minst lika mycket negativa effekter på ens psyke och humör som alkohol, om inte mer. Man får ett mycket instabilt humör som lätt kan resultera i utbrott för meningslösa meningslösheter. För den delen har dessa smärtstillande tabletter ingen smärtstillande effekt – de bara “sänker” din person. Man bedövar hjärnan!

Så istället för denna trötta diskussion om alkoholens vara eller inte vara försök istället finna skälet till bedövning och bearbeta det. Det är dock viktigt att inte vara naiv och tro att total avhållsamhet är lösningen.

Det är inte alkoholens fel att kvinnan blir slagen, det lär ligga flera underliggande skäl som är mycket mer relevanta. Det är inte heller alkoholens fel att en tioårig cyklist blir överkörd av en aspackad förare. I alla fall rör det sig om kraftigt bristande omdöme som bottnar i något helt annat än bedövningens resultat.

För övrigt kan jag påpeka att framförandet av vilket fordon som helst efter att knaprat smärtstillande, i de flesta fall, är mycket mer allvarligt än huruvida en fullt frisk tagit sig 2 eller 3 glas vin på en middag.

I denna alkoholdebatt missar vi även en av de allra viktigaste delarna – endorfiner! Utsöndringen av rätt mängd endorfiner gör dig “lycklig”! Ta och försök att behålla ett leende på läpparna med kronisk huvudvärk, hälsporreinflamation eller fantomsmärta!!! Lycka till. Det gäller att hitta en balans mellan smärtstillande medel, smärta och lycka. Ingen lätt matematik och en djävligt individuell sådan. Kronisk smärta bryter snabbt ner vilken lycklig person som helst…

Avslutningsvis vill jag påpeka att Jag tar så gott som alltid, oavsett dag eller tid, ett glas vin till både lunch och middag. Detta gör mig inte till en alkoholist snarare en livsnjutare fler svenskar borde följa mitt exempel och njuta av livet och sluta med patetiskt pekfingerdömmande.