Min farsdaggryta

2 kg högrev rensat och skuret i 7×5 cm bitar
3 st gula lökar skurna i halvor
4 stora morötter skalade och skurna i stora bitar
20 st syltlökar
1 grön chili delad på mitten och urkärnad
2 röd chili delad på mitten och urkärnad
2 tumstorlekar ingefära skalad och grovt skuren
3 st vitlökar
15 st enbär
15 st svartpepparkorn
Salt
Grovmalen peppar
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan
Smörstekta champinjoner
1 liter Mörk oxfond
75 cl rött vin
1/2 deciliter hemmagjord rödvinbärssaft
Gåsfett

Salta och peppra köttet. Stek köttet i rikligt med gåsfettet på hög temperatur i en stor gryta. Sänk värmen och stek kort tid. Ej genomstekt. Det skall bli en yta. Pudra med 2 matskedar mjöl (1 i taget) och rör kraftigt om tills det blir geggigt och kladdigt (ej kornigt). Ös på fonden (varm), rödvinet, saften och koka upp. Sänk värmen och sjud. Lägg i morötter, lök, kryddor, vitlök, chili och ingefära. Sjud i cirka 3-4 timmar. Lyft ur köttet. Lyft ur grönsaker, kryddor, etc. Reducera sås i cirka 20 min. Tillsätt Beurre Manie cirka 1 matsked. Lägg tillbaka kött, grönsaker och kryddor. Stek champinjonerna i rikligt med smör, salt och persilja. Tillsätt champinjonerna och syltlöken. Lägg på lock och låt vila i cirka 15 minuter. Koka potatis 2/3-dels färdig i porter och grönsaksfond. Stek potatisen i gåsfett. Garnera köttet med persilja och servera med pressgurka. Smaklig måltid! Grattis pappa!