Paradgata eller brutal fyllegata

image

Det är dags att vi lyssnar på de boende på och kring Avenyn! Låt de som bor och verkar runtomkring Avenyn (och som inte är krögare) få komma till tals i krogöppetiddebatten!

Magnus Albrektsson, VD för nattklubben Park Lane och uppenbarligen förespråkare för de Avenykrogar som vill behålla sina femöppetider, har skrivit ett brev till cirka 100 person där han bedyrar sin kärlek till Avenyn. Jag uppskattar detta, men jag bedyrar min kärlek till hela Göteborg och till alla som lever och verkar i dess stad.

I detta brev tar han även upp något som heter trygghetsbussen. Den går tydligen ut på att krögare med femtillstånd tar ansvar för Avenyn och bekostar ordningsvakter som arbetar med att förebygga brott, stök och fylla i dess närområde. De skall även hjälpa turister och rekommendera seriösa taxi. Det kanske är det här som är problemet – detta ansvar borde de ha tagit för länge sedan. Är det inte en självklarhet att man hjälper turister eller att man rekommenderar seriösa taxibolag? Vad har de gjort tidigare – “dissat” turisterna och rekommenderat svarttaxi?

Det är uppenbarligen även av vikt att påpeka för Magnus m.fl. att deras gäster inte flyger helikopter till Avenyn – de tar sig till och från Avenyn till fots eller med kollektivtrafiken!

Om Magnus m.fl. verkligen bryr sig om Avenyn med dess omnejd och inte bara sin egen plånbok föreslår jag att man tillsammans med polis och komunalpolitiker bjuder in de boende i Avenyns närområde till samtal.

Våra politiker skall företräda medborgarnas åsikter och inte några få krögares ekonomiska intresse.

Vidare har vi en komunalpolitiker, Hampus Magnusson (m), som mig veterligen utan mandat förespråkar femöppetider. Om det är så att Moderaterna ställer sig bakom hans utspel tycker jag att det är lämpligt att de i så fall tar ställning och informerar sina väljare om det. Undra vilken politisk tillhörighet majoriten av de boende kring Avenyn har?

Hampus har bland annat påpekat att det för Göteborg är livsviktig reklam att ha öppet på avenykrogarna till fem på morgonen. Enligt Hampus kommer ingen vilja besöka Göteborg om man sänker krogöppetiderna. Så naivt att man inte ens orkar bemöta det. Själv kan jag inte förstå hur ungdomsfylla, krossat glas, matrester och spyor på Göteborgs paradgata och alla dess sidogator skall vara bra reklam?

Jag arbetade på Valand under den tid då vi gick ifrån tre till fem. Jag såg en markant förändring av folks beteende – man drack mer sprit och drogerna tog en allt större plats! Resultatet blev omedelbart mer bråk och fler vakter.

Ett av skälen till att man förlängde öppetiderna för krogarna var att man ville bli av med svartklubbarna.

Då är det väl på sin plats att informera alla de som tror att man konsumerar alkohol okontrollerat och hämningslöst samt ägnar större delen av sin tid på dessa klubbar till att slå, våldta och döda att detta inte är sant! Under alla de år som jag gick på svartklubbar såg jag aldrig något slagsmål, man drack bara öl och stämningen var mycket mer behaglig än den som man får uppleva på de barer, krogar och klubbar där ungdomarna står och shottar sprit eller sprutar champagne på varandra.

Det är faktiskt på Avenykrogarna som slagsmål, vaktbrutalitet, våldtäkter och dödande sker!

Det är dags att vi Göteborgare tar tillbaka vår paradgata och flyttar den brutala fyllegatan dit där den inte stör sin omgivning.

Georg Möller