Västlänkbyggets vardagsproblematik

image

Tror det är dags att vi lyfter fram Göteborgarnas framtida vardagsproblematik. Var i Berlin förra året. De bygger nya tunnelbanestationer, varav en mitt på Unten Den Linden. Folk vadade fram i lera flera kvarter.

På sina platser kommer Västlänkstunneln vara 200 meter bred. Framför allt vid hålllplatserna/perongerna. En av dessa platser kommer, som säkert många känner till, att ligga vid Hagakyrkan. Kopiösa mängder av blålera kommer mao att lyftas upp ur marken i regniga Göteborg mitt i ett bostadsområde = lera överallt.

Hur länge kommer hundägarna orka tvätta sina hundar 4-5 gånger dagligen. Hur länge dröjer det innan bilägarna tröttnar på att göra rent sina bilar, både invändigt och utvändigt? Hur många skor kommer att gå fördärvade i dessa lerbad? Hur många extra trappstädningar per år måste införas? Vem skall ta den kostnaden? Har du provat att cykla i lera någon gång? Detta är bara några vardagsscenarier – det finns många många fler.

Sluta fokusera på folkomröstningar och politiskt dravel om vem som har rätt eller fel och börja titta på hur dessa 20 år av tunnelgrävande kommer att påverka just ditt liv.

Avslutningsvis vill jag påpeka att kommunen har sagt att de skall stå för alla kostnader såsom slitage och/eller skador som uppkommer genom bygget av Västlänken. Bara man kan bevisa att det är deras fel. Lycka till alla bostadsrättsinnehavare att bevisa hur era marknadsvärden på era boenden har halverats pga av sättningar som uppkommit efter tunnelbygge i blålera. Och hur påverkar det Västlänkens kalkyl om alla boenden faktiskt, mot all förmodan, skulle få rätt?